Cei care au baut o cafea facuta din boabe proaspat macinate stiu ca nu exista termen de comparatie. O data macinata cafeaua isi pierde rapid proprietatile si aromele, lucru care face orice cafea, chiar si una de calitate sa devina o cafea mediocra fara aroma si personalitate.
Consideram ca indiferent de cat de mult esti dispus sa cheltuiesti pentru prepararea cafelei, o rasnita nu poate lipsi din bucataria ta pentru ca si cea mai ieftina rasnita care costa in jur de 50RON va face minuni versus cafeaua deja macinata. Sa nu mai spunem ca de obicei o rasnita de cafea se poate folosi si la macinarea altor alimente (seminte/piper etc).
Indiferent de ce tip de preparare folosesti, o rasnita de cafea este esentiala in procesul de obtinere a celei mai bune cafele posibile.
In alegerea unei rasnite intervin 3 mari factori: pretul, nivelul de efort pe care vrei sa il depui si calitatea macinarii.
Din pacate nu putem sa le avem pe toate 3. O rasnita cu un pret mic si macinare de calitate va necesita mai mult efort (rasnita manuala), iar o rasnita cu nivel de efort mic si macinare de calitate va avea un pret mai mare.
Inca un lucru important de stiut este ce mecanism de macinare foloseste rasnita: discuri sau lame. Ce trebuie stiut despre toate rasnitele cu lame este ca de obicei nu ofera aceeasi calitate de macinare. Pentru ca boabele sunt lovite de lame se sparg in bucati de dimenisuni diferite si nu vor ajunge toate la acelasi grad de macinare. Diferentele nu sunt uriase, dar mai ales pentru macinarile mai grunjoase veti observa unele boabe macinate mai fin decat altele.
Daca esti interesat doar de rasnite cu discuri vezi articolul nostru in care prezentam doar rasnite cu discuri Rasnite Cafea Cu discuri
Mai jos am extras o lista cu rasnitele cele mai ok din perspectiva noastra, cu pro si contra, lista din care poti alege in functie de nevoile si preferintele tale.
Perfecte pentru cei care isi petrec mult timp in natura, dar nu vor sa faca compromisuri cand este vorba de cafea sau pentru cei ce apreciaza stilul retro pe care il aduce in bucatarie.
Cu un design elegant in stil retro aceasta rasnita este perfecta pentru cei care vor sa aduca putin stil in bucataria lor. Mecanismul ceramic de asigura o macinare uniforma.
O rasnita manuala de calitate din lemn natural cu design placut, retro. Are sertarul in care cade cafeaua macinata fixat cu un magnet pentru a nu exista riscul de a varsa cafeaua in timpul macinarii. Manerul este mai lung decat ilustrat in imagine lucru ce face macinarea usoara.
Perfecta pentru cei ce calatoresc sau nu vor sa investeasca foarte mult intr-o rasnita. Pretul mic si mecanismul interior din ceramica o fac o alergere buna pentru cei ce nu au o problema cu putina inviorare dimineata.
Rasnitele automate sunt o varianta mai atragatoare pentru multi dintre noi pentru ca nu necesita prea mult efort la folosire. Doar apasam pe buton si cafeaua este macinata de motorul puternic. Sunt necesare in special atunci cand avem nevoie sa macinam cantitati mai mari de cafea, nu cred ca vrea nimeni sa isi petreaca jumatate de ora in fiecare dimineata invartind de zor la o rasnita manuala.
O rasnita capabila, cu 17 nivele de macinare, potrivita atat pentru espressoare cat si pentru metode de preparare ce necesita o macinare mai grunjoasa. Are o capacitade de 200g a recipientului de cafea boabe si posibilitatea de setare a cantitatii de cafea macinata (2-12 cesti). Acest lucru o face mai convenabila pentru ca se poate umple recipientul cu boabe iar in fiecare dimineata trebuie doar aleasa cantitatea necesara de cafea macinata.
O rasnita de calitate de la producatorul german Bosch. Este o rasnita cu lame din otel inoxidabil care va rezista mult timp. Are un motor puternic de 180W care o face o unealta foarte folositoare in bucatarie, nu doar pentru macinarea cafelei.
O rasnita usor de folosit, cu un pret mic, care face ce ar trebui o rasnita sa faca: macina. Designul este simplu si se poate folosi si la macinarea altor alimente. Atentie: producatorul nu recomanda macinarea semintelor uleioase.
O rasnita compacta cu design placut si recipient de cafea detasabil. Pentru a macina trebuie tinut apasat butonul de pe capac. Are leduri pentru a afisa nivelul de macinare la care ai ajun pentru a sti mai usor cand te poti opri din macinat.
O rasnita usor de folosit, intuitiva si compacta. Capacul se inchide prin rasucire iar butonul de macinare este pe capac.
Acum ca am stabilit ca rasnita este absolut necesara, sa vorbim si cat de des ar trebui folosita. Noi recomandam ca aceasta sa fie folosita in fiecare zi, doar cu cantitatea de cafea pe care o consumi. Cafeaua macinata de pe o zi pe alta nu se schimba foarte mult deci si o data la cateva zile este acceptabil daca nu ai timp sa macini in fiecare dimineata. Totusi daca folosesti cafea macinata cu mai mult de o saptamana in urma vei bea o amintire fada a ceea ce ai baut in prima zi dupa macinare.