Daca acum 5-10 ani prepararea cafelei se rezuma la ibric, cafetiera si eventual espresso in zilele noastre povestea este cu totul alta. Au aparut o multitudine de metode de preparare fiecare cu avantajele, dezavantajele si aroma specifica.
Mai intai trebuie sa ne intrebam: ce inseamna prepararea cafelei? Raspunsul este simplu: Extragerea aromelor si cafeinei din boabele de cafea.
Primul pas este bineinteles macinarea. Despre acest topic am scris un articol separat Macinarea cafelei.
Al doilea pas este prepararea care indiferent de metoda implica un ingredient esential: apa. Cum este folosita apa in extragerea cafelei determina modul de preparare.
Asadar avem 4 mari tipuri de preparare:
Primul lucru la care ne gandim este “espresso” si da este cea mai populara metoda de a obtine cafea folosind presiunea, dar nu este singura.
Cred ca orice bautor de cafea a auzit de espresso. Cafeaua facuta populara de italieni inca de la inceputul secolului XX.
Espresoarele vin in o multitudine de tipuri, de la cele mai basic pana la cele complet automatizate, dar toate folosesc acelasi principiu. Aburul sub presiune (15bari) este fortat prin cafeaua macinata si in cateva secunde avem doza de cafeina gata 🙂 Incercati sa evitati espresoarele de 3 bari pentru ca nu vei obtine un espresso de calitate.
Timpul de preparare: Depinde de timpul de incalizire a espresorului (de obicei cateva minute). O data incalzit prepararea dureaza 20-30 de secunde.
Tipul de macinare necesar: Este nevoie de o macinare fina (espresso grind)
Nivel de pricepere: Variaza foarte mult in functie de tipul de espressor. De la o simpla apasare de buton pentru cele automate pana la cursuri de barista pentru cele comerciale de obicei folosite in cafenele)
Cafeaua obtinuta: Un shot de espresso intens si aromat. Perfect pentru a fi savurat asa sau pentru a fi combinat cu lapte.
Daca cafeaua preparata la espressor e pe gustul tau vezi si articolul Top Espressoare
Daca iti place gustul intens de espresso dar nu vrei sa faci o investitie atat de mare, espresorul Moka este urmatorul pe lista.
Espresorul Moka are 3 camere. In cea de jos adaugam apa, la mijloc este cafeaua macinata iar in cea de sus vom obtine cafeaua. Cand apa se incalzeste, creeza presiune in camera de jos, presiune ce forteaza aburul in sus prin cafeaua macinata, iar la sfarsit ramanem cu o cafea tare asemanatoare unui shot de espresso.
Timpul de preparare: Foarte rapid, trebuie doar adaugata cafeaua si pus espressorul pe foc.
Tipul de macinare necesar: Aici e nevoie de cateva incercari pentru a vedea care este gradul de macinare optim. In general macinatul mediu sau mediu-fin are cele mai bune rezultate.
Nivel de pricepere: Poate fi facuta de oricine, singura parte mai dificila este gasirea tipul de macinare potrivit.
Cafeaua obtinuta: O cafea apropiata de un espresso. Tare si intensa.
Foarte popular printre cei ce calatoresc mult datorita portabilitatii si gustului autentic de cafea pe care il obtine.
Arata ca un echipament de la laboratorul de chimie, dar o data inteles este foarte usor de folosit.
Timpul de preparare: Variaza in functie de metoda de preparare, in general in cateva minute cafeaua este gata.
Tipul de macinare necesar: Nu conteaza foarte mult. Acest tip de preparare iti permite sa experimentezi cu tipul de macinare pentru a obtine cafeaua dorita.
Nivel de pricepere: Foarte usor de folosit, dar nu uita ca sunt mai multe tipuri de preparare folosind un Aeropress.
Cafeaua obtinuta: Una din cele mai “pure” cafele. Scoate in evidenta calitatea si aroma boabelor.
Cea mai veche metoda de preparare a cafelei necesita 3 ingrediente cafea, apa si o sursa de caldura. Cafeaua macinata se amesteca cu apa si se lasa la fiert. Mai simplu de atat nu se poate.
Cunoscuta de toata lumea, acest tip de preparare este metoda de baza pentru obtinerea cafelei. Procesul este simplu: fierbem apa, punem cafeaua in ibric apoi asteptam cateva minute.
Timpul de preparare: aproximativ 5 minute dupa ce a inceput apa sa fiarba, apoi alte cateva minute pentru a lasa cafeaua sa se sedimenteze. In total 10 minute ar trebui sa fie suficient
Tipul de macinare necesar: Medie-Mare sau Mare, orice tip mai fin de macinare va rezulta intr-o cafea nisipoasa.
Nivel de pricepere: 0 la fel de simplu ca fierberea apei.
Cafeaua obtinuta: Nu este cafeaua ideala, dar in caz de urgenta sau lipsa de alternative este ok.
Aceasta metoda, inventata si raspandita de turci, este una din cele mai vechi din lume. Prepararea implica aducerea la fierbere de 2-3 ori a cafelei intr-un ibric special, de regula facut din cupru.
Timpul de preparare: in maxim 5 minute cafeaua e gata
Tipul de macinare necesar: Cat de fina se poate, ideal ar trebui sa aiba consistenta fainei. Exista un tip de rasnita special pentru cafeaua turceasca.
Nivel de pricepere: Mic, procesul este foarte simplu
Cafeaua obtinuta: Foarte aromatica si intensa. Daca iti place cafeaua tare acest tip de preparare este pentru tine.
Prepararea prin imbibare este metoda cea mai simpla de preparare a cafelei. In esenta procesul consta in amestecarea cafelei macinate cu apa fierbinte, asteptarea ca aceasta sa extraga “licoarea” din boabele macinate si apoi separarea lor, pastrand doar cafeaua.
Cea mai populara unealta in prepararea prin imbibare este cafetiera de tip “French Press”. Fiind foarte usor de folosit si ieftina, cafeaua obtinuta de o calitate buna, nu este de mirare ca a devenit atat de folosita.
Timpul de preparare: Nu este una din metodele rapide de preparare, in medie dureaza cam 10-15 minute de la apa fierbinte pana la ceasca de cafea.
Tipul de macinare necesar: Singura macinare ok pentru acest tip de cafea este macinarea mare, orice macinare mai fina risca sa treaca prin filtru si sa produca o cafea prea amara.
Nivel de pricepere: Este usor de folosit, dar obinerea cafelei ideale necesita perfectionare.
Cafeaua obtinuta: Un tip specific de cafea, aromatica si care scoate in evidenta calitatea boabelor. Incercati sa nu beti ultimele guri din ceasca pentru ca particulele mai fine din macinare tind sa treaca prin filtru.
Destul de noua pe piata aceasta metoda de preparare vine cu scopul de a simplifica metoda “French Press”. “Unealta” de preparare consta intr-un ceainic cu un filtru “high-tech” care nu lasa cafeaua macinata sa treaca prin el.
Timpul de preparare: 5-10 minute de la momentul in care avem apa fierbinte
Tipul de macinare necesar: Orice tip este ok datorita filtrului special. Puteti experimenta in functie de gustul personal
Nivel de pricepere: La fel de simplu ca a pune apa la incalzit. Oricine poate face cafea folosind SoftBrew
Cafeaua obtinuta: Gust bogat si aromatic similar cu “French Press” doar ca filtrele fac o treaba mult mai buna in a retine sedimentele.
Daca sunteti pe drum si nu aveti nici un aparat de preparat cafeaua pliculetele de cafea va pot salva. Aceasta metoda ar trebui folosita doar in ultima instanta atunci cand calatoriti pentru ca altfel denota o lipsa de respect pentru cafea.
Timpul de preparare: 3-4 minute, trebuie avuta grija sa nu infuzati prea mult timp pentru ca veti obtine o cafea prea amara.
Tipul de macinare necesar: Cafeaua vine premacinata in pliculete, nu ideal, dar mai ok decat cafeaua instant
Nivel de pricepere: Daca ai mai facut ceai, esti pregatit.
Cafeaua obtinuta: Deloc ideala, dar este pretul platit pentru convenabilitate.
Pare ca in zilele noastre aceasta metoda prinde din ce in ce mai multa aderenta. Este o metoda mai “fancy” de preparare a cafelei si oarecum duce tot procesul de preparare la nivel de arta, nu doar prin proces ci si prin cum arata ustensilele de preparare 🙂
Procesul efectiv de producere este unul simplu. Se toarna apa peste cafeaua proaspat macinata ce sta pe un anumit filtru.
La prima impresie un Chemex arata mai mult a o vaza, dar aceasta forma este cu un motiv: pentru a face o cafea excelenta.
Timpul de preparare: 3-4 minute dupa ce aveti totul pregatit, deci destul de rapid
Tipul de macinare necesar: Cele mai bune rezultate le da macinarea medie sau medie mare.
Nivel de pricepere: Nu este prin cele mai usoare metode de preparare. Este nevoie de experienta.
Cafeaua obtinuta: Gust bogat si intens similar cu “French Press” doar ca fara sedimente.
Hario V60 vine ca o alternativa mai simpla a Chemex-ului. Portabil si destul de usor de folosit aceasta varianta moderna de preparare a cafelei devine usor din ce in ce mai populara.
Timpul de preparare: 30 de secunde pentru prima faza si inca 3 minute pentru turnare.
Tipul de macinare necesar: Macinarea Medie sau Medie – Fina da cele mai bune rezultate.
Nivel de pricepere: Destul de simplu de folosit, dar necesita un cantar si un cronometru. De avut atentie si la modalitatea de turnare care trebuie exersata.
Cafeaua obtinuta: O cafea bogata care scoate in evidenta aromele boabelor.
Metoda "Cold Brew" nu are nici o legatura cu "ice coffee". Ea consta in picurarea apei reci peste cafeaua macinata pe o perioada mai lunga (peste 10 ore)
Cea mai buna parte a acestei metode este ca putem stoca cafeaua in frigider pana la doua saptamani fara a pierde din arome sau proprietati.
Timpul de preparare: Intre 10 si 24 de ore. Daca aveti nevoie de cafea acum, nu este metoda potrivita.
Tipul de macinare necesar: Macinarea mare, de consistenta nisipului
Nivel de pricepere: Nu este foarte complicat. Daca macinati corect cafeaua va fi excelenta
Cafeaua obtinuta: O cafea tare cu un gust unic, puternic si plin de aromele originale ale boabelor.