Tipuri de macinare pentru orice metoda de preparare

Cu totii stim ca aroma cea mai buna se obtine din boabele proaspat macinate. Daca esti ca noi si eviti pe tot posibil cafeaua macinata bine ai venit 🙂 Vom vorbi despre metodele de macinare, tipurile de macinare si cum se potrivesc acestea cu metodele de preparare.

Cat de des trebuie sa macinam? Cafeaua macinata de pe o zi pe alta nu se schimba foarte mult deci si o data la cateva zile este acceptabil daca nu ai timp sa macini in fiecare dimineata. Totusi daca folosesti cafea macinata cu mai mult de o saptamana in urma vei bea o amintire fada a ceea ce ai baut in prima zi dupa macinare.

Macinare cafea - Rasnita Photo by Ashkan Forouzani on Unsplash

1. Macinare Extra Fina

Cafea macinata extra fin

Este cel mai fin macinat dintre toate, granulatia este asemanatoare cu cea a fainei. Aceasta metoda este folosita pentru a face cafeaua la ibric turcesc. In general rasnitele normale nu au o setare atat de mica, necesitand o rasnita speciala pentru a obtine o granulatie atat de fina.


2. Macinare Fina (espresso grind)

Cafea macinata fin

Cel mai comun tip de macinare, de obicei cafeaua deja macinata vine cu acest tip de macinare. Granulatia este asemanatoare cu sarea de masa, uneori putin mai fina.

Se potriveste cel mai bine cu prepararea la espressor, aeropress (1-2 minute timp de preparare) sau espressor pentru aragaz (moka pot).

3. Macinarea Mediu-Fina

Cafea macinata fin

Daca iti place “Pour Over Coffee” aceasta este marimea perfecta pentru metoda “Pour Over”. Nu este la fel de fina ca espresso grind si se aseamana cu sarea de masa.

Potrivita pentru Aeropress (2-3 minute timp de preparare) sau aparate pour-over ca Hario v60 sau Kalita wave

4. Macinarea Medie

Cafea macinata fin

La mijloc pe scara tipurilor de macinare are consistenta nisipului si este un excelenta pentru mai multe tipuri de preparare.

Cele mai populare sunt:

  • Cafetiere
  • Aparate pour-over cu filtre conice
  • Aeropresss (peste 3 minute timp de preparare)
  • Syphon Coffee Maker

5. Macinarea Mediu-Mare

Cafea macinata fin

Cu granulatia ceva mai mare decat macinarea medie are consistenta nisipului grunjos

Se potriveste cel mai bine cu urmatoarele metode de preparare:

  • Chemex
  • Clever Dripper
  • Cafe solo brewer

6. Macinarea Mare

Cafea macinata fin

Granulatia este mare, asemanatoare cu cea a sarii grunjoase. Este perfecta pentru “French Press” si se mai numeste “French Press Grind”

7. Macinarea Foarte Mare

Cafea macinata grunjos

Are consistenta piperului strivit si este cea mai mare granulatie pe care o putem folosi in prepararea cafelei. Se potriveste perfect pentru prepararea cafelei la filtru sau pentru metoda “cold brew”

Daca nu ai deja o rasnita de cafea, sfatul nostru este sa faci aceasta investitie minima cat mai curand, pentru ca va face minuni in privinta gustului cafelei. Daca nu stii ce sa alegi vezi articolul nostru cu recomandarile noastre de rasnite: Rasnite Cafea