O Cafea Buna - Tipuri de prajre a cafelei

Ce nivel de prajire ar trebui sa alegi?

Mai intai sa discutam despre ce inseamna prajirea boabelor de cafea. Dupa ce sunt culese, boabele de cafea se pastreaza in forma lor verde pentru asi pastra calitatea si gustul. Un bob de cafea verde nu are proprietatile unui bob prajit. Este moale cand il musti si are o aroma vegetala.

Prajire Boabe de cafea in wok Photo by Yohan Cho on Unsplash

Datorita prajirii la temperaturi inalte se produc schimbari chimice la nivelul boabelor de cafea. Cand ajung la nivelul dorit de prajire boabele sunt racite rapid pentru a opri procesul de prajire. Odata prajite, boabele miros a cafea, sunt mai usoare pentru ca umezeala a fost evaporata si sunt gata de macinare si preparare.

Tipuri de prajire

Desi nu exista vre-un standard, in principiu sunt 3 mari tipuri de prajire: light, medium, dark. Multi consumatori au impresia ca boabele prajite intens au o concentratie mai mare de cafeina, dar dinpotriva, opusul este adevarat, boabele prajite mai light au in general mai multa cofeina.

Prajirea usoara (Light Roast)

Boabele au o culoare maronie deschis si nu sunt deloc uleioase pentru ca nu au fost prajite suficient ca uleiurile din boaba sa iasa la suprafata. Au un gust ierbos, radacinos, aciditate mare si arome puternice.

Ca sub tipuri de prajire avem

  • Light City
  • Half City
  • Cinnamon

Prajirea medie (Medium Roast)

Boabele au o culoare maronie si rareori sunt uleioase la suprafata. Au o aciditate medie si arome moderate. Prajirea medie conserva aromele unice ale boabelor originale, dar incepe sa descopere aromele de caramel datorate prajirii ceva mai indelungate. Cafelele de specialitate sunt de obicei cele care sunt prajite la acest nivel pentru ca pastreaza foarte bine aromele specifice si sunt tododata echilibrate, putin mai dulci si mai inchsie la culoare.

Ca subtipuri avem

  • City
  • American
  • Breakfast
  • Full City

Prajirea intensa (Dark Roast)

Boabele sunt negre, stralucitoare cu suprafata uleioasa si amare. Cu cat sunt mai prajite cu atat mai putin acida este cafeaua. Aceasta prajire face aromele mai uniforme si este uneori asociata cu o cafea de calitate mai slaba pentru ca poate ascunde defectele boabelor mai proaste. Bineinteles nu este neaparat cazul pentru toate cafelele, existand cafele excelente prajite intens. Desi la cele mai inalte nivele de prajire ca french roast sau continental roast se pierd aproape toate aromele si ramanem cu o cafea care are gust de carbune lichid 🙂

Subtipuri

  • High
  • Continental
  • New Orleans
  • European
  • Espresso
  • Viennese
  • Italian
  • French