7 efecte benefice ale cafelei asupra sanatatii

Bol cu fructe langa o ceasca de cafea Photo by Kevin McCutcheon on Unsplash

Cafeaua este una din cele mai consumate bauturi la nivel mondial si studii recente descopera ca aceasta bautura are efecte benefice asupra sanatatii noastre. Consumul moderat de cafea este benefic pentru starea noastra de bine datorita antioxidantilor, cafeinei si altor substante benefice prezente in boabele de cafea.

Iata 7 efecte benefice pe care le are cafeaua:

1. Creste nivelul de energie si te poate face mai destept

Datorita continutului de cafeina cafeaua te face sa te simti mai putin obosit si iti creste nivelul de energie. Dupa ce bei cafea, cafeina ajunge in sange si de acolo la creier. In creier are rolul de a bloca receptorii de adenozina (un neurotransmitator inibitor) si produce efectul invers al acesteia. In loc sa incetineasca sistemul nervos, il acelereaza. Din acest motiv ne simtim energizati si mai alerti.

In mai multe studii s-a observat ca dupa consumul de cafea oamenii au avut o imbunatarire a memoriei, timpilor de reactie, atentiei si a sistemului nervos in general.

2. Te poate ajuta la arderea grasimilor

Cafeina se gaseste in aproape toate suplimentele de slabit. De ce sa nu o luam de unde exista in mod natural? Cateva studii arata ca rata metabolica a organismului poate creste cu 3-11% dupa consumul de cafeina.

Din pacate aceste efecte scad la cei care beau cafea regulat.

3. Contine nutrienti esentiali

O singura ceasca de cafea contine:

  • Vitamina B2: 11% din doza zilnica recomandata
  • Vitamina B3: 2% din doza zilnica recomandata
  • Vitamina B5: 6% din doza zilnica recomandata
  • Potasiu: 3% din doza zilnica recomandata
  • Magneziu: 2% din doza zilnica recomandata

Pe langa aceste vitamine si minerale cafeaua mai contine o multitudine de antioxidanti. Antioxidantii au rolul de a scoate din organism radicalii liberi si ajuta la incetinirea imbatranirii.

4. Poate proteja ficatul

Bautul regulat de cafea este asociat cu un nivel mai scazut al enzimelor care indica afectiuni sau inflamatia ficatului. Cafeaua poate ajuta in unele cazuri si la tratarea hepatitei C. Unele studii au descoperit ca persoanele care beau 4 sau mai multe cesti de cafea pe zi au cu 80% mai putine sanse de a face ciroza hepatica.

5. Te face mai fericit si poate lupta impotriva depresiei

Depresia este o boala foarte serioasa si din pacate din ce in ce mai intalnita.

Cafeaua, datorita efectului energizant si stimulant al sistemului nervos ajuta in lupta cu aceasta boala. Un studiu facut de Harvard a aratat ca femeile care beau mai mult de 4 cesti de cafea pe zi au cu 20% mai putine sanse de a face depresie.

6. Te poate ajuta sa traiesti mai mult

Datorita efectelor benefice asupra sanatatii si ajutorul in lupta cu anumite boli putem trage concluzia ca bautul regulat de cafea te poate ajuta sa traiesti mai mult.

Cateva studii foarte mari au descoperit ca persoanele care consuma regulat cafea au un risc redus de deces (20% pentru barbati si 26% pentru femei) pe o perioada de peste 18 ani.

7. Poate reduce riscul de aparite a bolilor neurodegenerative

Datorita efectelor stimulante asupra sistemului nervos, consumul de cafea a fost asociat cu un risc mai scazut de aparitie a bolilor neurodegenerative precum Alzheimer's sau Parkinson's. Pe langa o dieta sanatoasa si o viata activa, consumul de cafea poate ajuta la prevenirea aparitiei acestor boli.

Unele studii au gasit ca bautorii de cafea au cu pana la 65% mai putine sanse de a dezvolta Alzheimer's si cu pana la 60% sanse de a face Parkinson's.

Concluzii

Cafeaua este o bautura foarte populara care are si efecte benefice asupra sanatatii. Pe langa faptul ca ne trezeste in fiecare dimineata ne ajuta sa traim mai mult, este o sursa de antioxidanti si imbunatateste starea de bine.